Miljö och hantverk

med tradition utan plast

Hantverk som det var förr, byggnadsvård och miljö hand i hand.

Roslagsmahogny - som alla grunder behandlas med.

Någon kallade roslagsmahogny för »världens bästa träolja« och vi kan bara hålla med. Ingen produkt lämpar sig bättre för verandagolv, bryggor, bänkar, ja allt trä som står ute året runt, i regn och rusk.

Fördelen med roslagsmahogny jämfört med ren tjära är att den inte klibbar. Många menar också att doften av sommar hör till argumenten. Att den fungerar både på högkvalitativt och kådrikt virke, liksom på tryckimpregnerat och snabbvuxet, talar också för valet av roslagsmahogny.

Det klassiska receptet på roslagsmahogny för en smetfri, vattenavstötande behandling av verandagolv, trätrall, trappor, dörrar, bryggor, träbåtar och andra ytor man gärna kommer i direktkontakt med lyder:

1 del trätjära (100 % ren trätjära) + 1 del kokt linolja + 1 del balsamterpentin.

De två senare ska förblandas och hällas ned i tjäran. Denna tjärfärg, som torkar på ett par dagar till ett par veckor, kan även brytas med torrpigment eller färdig linoljefärg till andra nyanser än den naturligt bruna.

Trätjära

Trätjära har säkerligen minst tusenårig tradition som ytbehandling. Den har funnits kvar till våra dagar mest på kyrkor av spån eller bräder - de norska stavkyrkorna är ett lysande exempel, men även på öländska väderkvarnar och norrländska klockstaplar. Samtidigt har det stått en öppen tjärtunna i varje enkelt hem - åtminstone på landet. För den svarta trätjäran användes förr i tiden till ytbehandling av allt från körredskap till skorstenar och hästhovar.

En speciell form av trätjära är roslagsmahogny, en blandning av tjära, linolja, terpentin och kimrök och som brukades på ytor som man ville ha tjärade och motståndskraftiga mot fukt och väderangrepp, men samtidigt kladdfria.

Gysinge säljer färdig Roslagsmahogny och är Hovleverantörer.


Utan plast

Vi bygger stugor som vi vill ska hålla länge, gärna i flera generationer. Stugor där du och dina barn vill finnas utan risk för dålig luft eller mögel.

Därför har vi valt att bygga utan plast i våra hus, plasten kan samla kondens och efterhand göra så att microbiel påväxt framträder på regelverk och panel.

Istället väljer vi en ångbroms eller som den ofta namnas "Vindväv", denna väv andas till skillnad från plasten och gör att ingen fukt stannar i isolering eller mot virket. 

Resultatet utan plast och med väv blir ren lust som är värd att andas år efter år efter år.

Mer produkt info....

Produktinformation

Produkten är gjord av fiberduk som är belagd med en diffusionsöppen polyetenbarriär och monteras som klimatskärm på insidan i ytterväggs- och takkonstruktioner. Membranet i produkten ger en möjlighet till dubbelriktad ångtransport. Vilket betyder ett att visst ångflöde säkerställs permanent både utåt i konstruktionen, men även inåt. Förmågan till uttorkning ökar samtidigt som riskerna för skadlig kondensation och ackumulering av fukt i den isolerade konstruktionen minskar. Detta gör även att isoleringsförmågan automatiskt förbättras.

Ångbroms används primärt som invändig klimatskärm (ångbroms och luftspärr) på insida av termisk isolering främst i ytterväggar, och tak. Syftet med Ångbromsen är att den ska bidra till en lufttät och fuktskyddande konstruktion som gör att skadlig fukt och ånga förhindras att transporteras ut till känsliga byggnadsdelar. Produkten går att använda som alternativ till ångspärr i alla konstruktioner som en fuktsäkrare lösning. Dessutom är den speciellt lämplig för icke "året runt uppvärmda" fritidshus, vid våtrumstätskikt i våtrum, i konstruktioner med naturfiberisolering samt i renoveringen av äldre hus.